Symboly pro údržbu textilu

Také se vám už stalo, že jste zničili svůj oblíbený kousek oblečení, protože jste nevěnovali dostatečnou pozornost symbolům na štítku?

Tyto symboly mají svůj význam. Slouží jako návod na správnou údržbu vašeho oblečení a určitě doporučujeme se jimi řídit. Správná péče je základem k udržení vlastností, kvality a barevnosti textilu. Avšak vyznat se v nich může být někdy opravdu náročné. Proto jsme pro vás připravili podrobný popis, ve kterém naleznete význam jednotlivých symbolů.

 

 beleni.jpg (1)

 

Symboly pro praní

 

 Praní.png

Symboly pro žehlení

 

žehlení.png

Symboly pro sušení v sušičce

 

sušení v sušičke.png

 

Symboly pro bělení

 

beleni.png

 

Symboly pro odborné čištění

 

odb. čistení.png

 

Symboly pro pro běžné sušení

 

sušení.png

 

  • Symboly jsou chráněny ochrannou známkou a pověřeným správcem této známky v České republice je sdružení SOTEX.
  • Pro způsob používání symbolů platí: ČSN EN ISO 3758 (80 0005) Textilie - SYMBOLY PRO OŠETŘOVÁNÍ. Uvedenou normu je možné objednat na UNMZ, prostřednictvím www.unmz.cz.
  • Ve Slovenské republice byla zákonem stanovená povinnost označovat výrobky symboly údržby podle STN EN ISO 3758. Tato povinnost byla od 1.10.2008 zrušená a výrobci mohou nyní používat i jiné způsoby k označení údržby.
  • Symboly zákazu bělení. Přechodné období pro používání obou symbolů zákazu bělení - prázdný i plný přeškrtnutý trojúhelník - bylo prodlouženo do 30.11.2012.
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.