Tyl - původ, výhody, využití a údržba

Co je to tyl? Tyl je lehký elastický materiál vytvořen speciální vazbou z polyesterových nebo nylonových vláken. Vlákna spojující se do uzlů tvoří nejmenší buňky, které připomínají voštiny. Struktura materiálu je velmi podobná rybářské síti.

 

Návrh bez názvu (7)

 

Jak to všechno začalo?

Říká se, že tyl vděčí za svůj vzhled rozmarné nevěstě jednoho z francouzských králů. Panovníkova vyvolená, podle legendy, souhlasila, že půjde k oltáři pod rouškou z neobvyklé látky, tak aby obrysy její tváře byly chráněny před zvědavými diváky z davu. Dívka souhlasilo pod podmínkou, že skrz rouško bude moci pozorovat vše, co se kolem děje.

Talentovaní řemeslníci z města Tulle slíbili svému vládci, že zvládnou obtížnou úlohu. Brzy byla do královských komnat doručena jemná průsvitná látka, ze které dvorní krejčí ušili ohromující oblečení pro budoucí královnu.

 

Návrh bez názvu (8)

 

Jiné legendy říkají, že tyl se objevil ve Spojených státech mnohem dříve. Hromadná výroba začala v polovině 19. století, kdy se objevil módní trend nadýchaných sukní tutu, jejichž prototypem byla baletní uniforma amerických baletek.

 

Návrh bez názvu (9)

 

Výroba tylu

Okouzlení neobvyklým materiálem postupně přerostlo do masivních rozměrů. Tkanina se používala nejen k šití scénických a slavnostních šatů a doplňků, ale i ke zdobení sálů a otevřených prostorů určených k slavnostním událostem.

Po několika stoletích získala výroba tylu průmyslový charakter. Syntetická vlákna začali fungovat jako surovina pro výrobu populární látky a automatizovaný proces přestal být příliš nákladný. Cenová dostupnost a vynikající vlastnosti tylu z něj učinily kultovní látku mezi designéry a dekoratéry.

Hustota textilního pletiva vyráběného velkým počtem továren po celém světě se pohybuje v rozmezí 15 - 40 g / m². Podle stupně tvrdosti se tyl obvykle dělí do tří skupin:

  1. tvrdý
  2. střední
  3. měkký

Kromě toho tyl získává určitý vhled díky technologickým vlastnostem výroby. Specialisté tento vzhled zpravilda rozdělují na:

  1. lesklý
  2. matný
  3. zdobený

 

Návrh bez názvu (10)

 

Látka pro všechny příležitosti

Rozmanitost druhů a barevná paleta otevřela tylu velké příležitosti ve světě umělecké a každodenní módy. Ze vzdušné síťoviny se vytváří ohromující oblečení pro divadelní a taneční představení ale i roztomilé oblečení na běžné nošení.

 

Návrh bez názvu (11)

Tvarově odolný tuhý tyl je ideální pro výrobu interiérových a slavnostních dekoračních předmětů. Je také nenahraditelný jako základ pro výrobu načechraný volánků na spodničky, které dávají horní sukni tvar a nádherný vzhled. Materiál střední tvrdosti milují zejména profesionálové, protože je vhodný na šití baletních tutu sukní, elegantních šatů, doplňků a ozdobných mašlí. Je to také vynikající základ pro vytvoření svatebního závoje. Měkká síťovina umožňuje vytvářet plynulé, měkké ležérní oblečení, které je v dnešní době velmi oblíbené. Z měkkého tylu se také vytvářejí velkolepé závěsy a baldachýny na postele.

 

Návrh bez názvu (12)

 

Charakteristika tylu

Beztížný jemná síťovina, která vypadá velmi působivě. Materiál se moc nemačká, perfektně drží tvar, neztrácí svůj atraktivní vzhled a dobře se kombinuje s jinými látkami. Nespornou výhodou tylu je jeho přijatelná cena. Množství barev a dekorativní možností tylu nabízeného v obchodech, vám umožní výrazně obohatit dámský a dětský šatník bez větší zátěže vaší peněženky. Oděv z tylu vždy přitahuje pozornost ostatních, zatímco při práci s touto látkou nejsou vyžadovány speciální dovednosti. Mezi velké výhody látky patří netřepící se okraj látky.



Péče o tylové výrobky

Tylové oblečení a doplňky doporučujeme prát ručně ve slabém roztoku čisticího prostředku. Výrobky vyžadují důkladné opláchnutí a lehké vymačkávání bez kroucení.

Odborníci doporučují sušit tylové oblečení ve vertikální poloze, aby nedošlo k jeho zmačkání. Pro žehlení síťovaných předmětů je důležité používat slabě zahřátou žehličku s úplně čistou podrážkou. Pro naprostou jistotu vždy doporučujeme raději žehlit přes odolnou látku.

 

Více o symbolech údržby se dozvíte v našem článku Symboly pro údržbu textilu.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & techka s.r.o.